Krabat: Rozdźěl mjazy wersijami

Inhalt gelöscht Inhalt hinzugefügt
Addbot (diskusija | pśinoski)
S Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q145212 (translate me)
J budissin (diskusija | pśinoski)
SKeine Bearbeitungszusammenfassung
Rědka 1:
{{Pólěpšćo}}
 
'''Krabat''' jo serbska powěsć a něgajšnyněga jomujo se gronijej groniło “Stary kněz ze jsyz GroßWjelikich SärchenZdźarow.”
Powěsć z rodom jo wot końca 17. stolětastolěśa až do zachopjeńka 18. stolětastolěśa.
Krabat jo serbski pšosaŕ, kenž se zabłuźi w gόli a wotkšyjo carny młyn pśipla jsyCarnego SchwarzköllnChołmca. Tam mejstaŕ młyna pśiwita Krabata a wόn pomaga w młynje. Krabat pόznajo malsnje, až swόj mejstaŕ jo guslowaŕ, kenž stoj w zwězku ze cartom. Kśajźny wόn cyta w knigłach mejstarja a stakim wόn jo mejstaŕ pśemocny. Ale druge wuknjeńce pśeraźiju Krabata a mejstaŕ jo welginwjelgin kisałygniwny.
Pomsć mejstarja jano možo swόj maś zajźowaś, z tym až wόna dopokazujo, až wόna lubujo Krabata. Maś dej Krabata srjejź drugich wuknjeńcow pόznaś. Ale mejstaŕ jo pśeměnił wšykne do wronow. Krabat wuběga domoj wόnej wujadnajotej znamje, až swόja maś pόznajo jeje syn. Stakim Krabat jo lichotny, ale mejstaŕ zgonijo wόt wobšudy a wupominajo Krabata k duelom, kόtaryž Krabat dobydujo.
Pόzdźej Krabat wužyjo swόju mόc k guslowanje, z tym až wόn zajźujo zabijanje wόt Auwgusta ten mocny. Mimo togo Krabat pomaga wejsański lud, dokulaž wόn guslujo zemje płodnje a bagna suchy.